måndag 19 januari 2009

Jag blir mycket förvånad när läser fiskebloggarna...


Satt och läste lite fiskebloggar och reagerar starkt när vissa trollingfiskare tycker att 300:- om året är mycket pengar till MLIV !!Ni borde vara mera rädd om den helt otroliga naturresurs som den underbara sjö är!!

Själv betalar jag 300:- för 12 timmars fiske efter lax här uppe!!Troligen lägger jag nog närmare 4000- 5000:- om året i fiskekorts avgifter och tar det som självklart!

För egen del så förstår jag inte att man investerar i båt och trollingutrustning för hundratusentals kronor och så tror man att man inte behöver investera i fisken!

Ska vi överhuvudtaget ha något fiske i de större sjöarna i vårt land bör vi fiskare lägga en pott var till fiskefrämjande åtgärder!


Vi måste inse att våra enormt fina fiskevatten vi har idet här landet måste vårdas om vi överhuvudtaget ska kunna fiska framöver.


Se bara på den lilla lokala sjön som jag brukar trolla i den kostar årskortet 400:- samt 500:- per trollingtävling man deltar i dvs 2 tävlingar +fiskekort 1400:- per år!!


Nä dags att börja tänka om!


Hoppas att fler tar ställning nu!!

31 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer helt med dig! Här i Storsjön (jämtland) kostar ett årskort 500:- och det betalar man ju utan att ens blinka. Näkten som ligger paralellt med storsjön kommer i år att höja sitt kort från 150kr till 500:- En rejäl höjning alltså men behövlig om det ska bli nån fisk i framtiden. Således kommer jag betala 1000:- för dessa sjöar. Slår man ut det på antalet timmar jag kommer att tillbringa på sjöän blir det inte många kr per timme(ca 10:-) Jag förstår inte varför det inte är nått fiskekort på de stora V-sjöarna? Här uppe är det ju så självklart att man betalar utan att ens blinka... Varför inte på V-sjöar?
/ Johnny

Anonym sa...

Det handlar ine om att inte vilja betala, men att lägga pengar på fisk som vanvårdas och där uppåt 85% av individerna självdör är väl inte så välinvesterade pengar.....

Team Jögga sa...

Givetvis är det inte bar om fisken dör!!Men olycksfall i arbetet kan hända alla!De eventuella brister kommer nog att åtgärdas inom kort!

Kul med lite synpunkter...

Anonym sa...

Som sagt vi ska inte dra några förhastade slutsatser, men faktum kvarstår. Fisken minskar i antal både i vänern och vättern. Att fisken vanvårdas är något som man har pratat om under en längre tid, och då får man nog anse att det kanske inte handlar om olycksfall i arbetet utan snarare att det kanske kan ligga ekonomi bakom sämre kvalitet....

läs gärna denna pdf
http://www.lansstyrelsen.se/NR/rdonlyres/950B80C8-0F35-415D-BCF1-91C58B3CE629/118739/2008_78.pdf

Team Jögga sa...

Att fisken minskar beror till viss del givetvis på kvalitet minskar med knappare ekonomiska resurser!Det kan ju vem som helst lista ut!Som sagt var in med mer pengar om vi fortsättningsvis ska kunna ha något laxfiske i V-sjöarna.......

Kvalitet kostar som alla vet,(Lada bil eller Volvo)

Anonym sa...

Aha, jag visste inte om detta med att 85% av smolten dör. Då kan jag förstå om man kanske inte vill investera pengar.Men samtidigt ger pengar makt! Makt att ställa krav! Man borde kunna ställa lite krav på odlarna?! Kanske lägga ut på anbud så det blir lite konkurens och därmed bättre kvallitè på fisken? Kanske det lönar sig att köpa in dyrare smolt mot att fler överlever?! Kanske totalvägra att köpa från de som inte kan uppvisa bra kvalitè på fisken?! Myndigheterna borde om inte annat gå in och styra upp odlingarna så att åtminstone inte fisken vanvårdas innan den sätts ut.- Det måste väl finnas nån sorts djurskyddslag även för odlad fisk kan man tycka..?
Här uppe hör man mer och mer på att dom börjat restaurera lekbäckar och återställa de ursprungliga lekplatserna för pengarna istället för att sätta i skitodlad fisk.Det är skitbra! Vi får hoppas att myndigheterna går in och styr upp det till det bättre där nere i V-sjöarna!
/ Johnny

Anonym sa...

Absolut håller jag med Dig, men....... Du slänger inte in pengar i en bilaffär om du inte vet om det blir en Lada eller Volvo. Det hade ju varit skitenkelt att skänka pengar om man visste vad resultatet blev. Men som i så många andra sammanhang så brukar resultatet bli att en stor del av pengarna genererar inte det resultat som de var ämnade för........

Nu börjar det bli en bra debatt... MER MER

Anonym sa...

Precis Johnny, precis det här jag menar, jag har ganska stor förståelse för de som ifrågasätter.

Team Jögga sa...

Jag vet att det pågår en del arbeten för att få ordning på lekbottnar för öringen i alla fall i Vättern! Hoppas dock att det finns en framtid även för laxen,som det ser ut just nu håller man som bäst på att "gräva" mer i kvaliten på odlingsfisken(laxen) och väntar därför med spänning på resultatet!

Återigen så länge vi sportfiskare inte tar vårt ansvar så går fisket långsamt men säkert utför!!

Sen vet jag inte hur guiderna jobbar men där om något borde det finnas ett intresse för bra fiske i v-sjöarna!Ett förslag kanske vara att de betalar typ 20 lapp per fisk som behålls och dag??Vad vet jag?Men en sak är säker 300:- för att försöka få till någon typ av fiskevård är inte mycket pengar!!

Anonym sa...

Tjena.. Som jag skrivit förr så handlar det inte om en summa att bidra med.. Antar att du läst på min blogg...
Fick ett uttalande igår (inte 100% riktiga siffror men nära). Att för varje lax man drar upp så har 10st smolt satts i... 20kr/smolt*10=200kr/lax.. Har lagt -08 750kr till MLIV, så jag kan ta 4 laxar för den pengen..
Tar jag fler så har någon annan pröjsat.

Så "bra" är kvaliten på smolten att ca 1 på 10 överlever.. På 1990-talet var återfångsten 18% mot nuvarande 10%... Helt klart behövs pengar för att få fason på detta. Som "spjut" skrev så är det inte frågan om olycksfall i arbetet, utan mer att man har nog tagit förgivet att smolten är så bra som den ska vara utan närmare kontroll... Jag vill veta att mina pengar går till friska smolt-konstigare än så är det inte..

Att behålla det fria fisket i båda v-sjöarna börjar nog sakteligen krympa, har absolut inget emot ett årskort för v-sjöarna.. Kanske ett kombikort för båda ihop vore nått..

Här i Forsa där jag bor så har hela öringbäcken fixats till så dom kan gå hela vägen, skitbra..

Nä du Jögga.. kan lätt å ledigt lägga pengar till MLIV, vill bara veta att dom går till så friska smolt som man kan få...

Fredrik/Team Forsa

Anonym sa...

Jag kan gott tänka mig att betala ett årskort på vänern på 1000SEK, inga som helst problem så länge jag vet att de upphandlande myndigheterna gör sitt jobb och kontrollerar de produkter man beställt. Detta är ju ganska vanligt att man ser till att få vad man betalt för.
Naturligtvis ska man också kunna betala en 100 för en dagstur, tror inte det är många som sätter sig emot detta. Men "bara" för att det kostar 300:- att stödja MLIV så betyder ju inte det att man inte ska kunna ställa krav.
De charterguider jag är i kontakt med skulle inget hellre vilja än att betala för sitt uttag ur sjön, men då under förutsätting att det finns en kvalitetssäkring för dessa pengar....

Anonym sa...

Håller helt med dig -spjut-.. Finns nog ingen som "bara" vill betala i detta läge å bara se vad som händer... Visst har det brustit nåt så vansinnigt i något led.. Säkert fel person/er på fel plats.. Är ju rätt vanligt i myndigheternas gömställen... Fredda.

Anonym sa...

Jo, troligen är det väl så. När man hanterar andras pengar än ens egna så spelar det inte så stor roll vad resultatet blir. Tror (och vet) att detta är betydligt vanligare bland myndigheter än bland företagare och privatpersoner. Dock ingen regel utan undantag....
Tycker iallafall att Du Fredrik gjorde helt rätt i att ifrågasätta. Det är enda sättet att påverka på, man ska vara kritisk (både pos och neg), dock på ett konstruktivt sätt.

Anonym sa...

Tycker att prioritet NR 1 måste ju va att få ordning på odlingar och få ner dödligheten på smolt
Annars gör ju inte mer pengar så stor nytta som det skulle kunna göra!!
Om det införs kort för V-sjöarna så tycker jag årskort är det bästa alternativet
och det pengarna som kommer in tas om hand på bästa sätt och inte byråkrati dribblar bort ALLT!!
Tycker att dagens fångst regler funkar bra!! Tycker också att kommuner runt sjöarna skulle kunna skjuta till pengar
det blir ju ganska stora summor som trollare spenderar på boende,bensin.mat och i diverse affärer på orten de fiskar!!
MVH J

Anonym sa...

Känns bra att vi är fler som tycker likadant. Sköts denna debatt snyggt så tror jag att vi kommer att få så mycket info.som det bara går..

Ska vi fiska lax i v-sjöarna så måste det finnas smolt med kvalite.. Annars så kommer rödingen att få så mycket stryk att den aldrig repar sig (snacka om fisketryck).. För rödingen e man rädd om i Vättern (ska vi vara).

Vi kör vidare grabbar o hojta till om det är fler som inte har fattat vad vi menar.. Än en gång-(INTE pengen i sig utan vad vi får för pengen)..

Fredda/Team Forsa

Johnny Storfan sa...

Nu är jag tillbaka i den trevliga debatten igen ;)
Det är väl bara att hoppas att myndigheter nu agerar när det finns svart på vitt att smolten dör.

En liten tanke/fråga:
Vad skulle hända om man satt ut äldre "smolt"? Dvs lite större? Jo,jag är medveten att det skulle bli dyrare, men skulle dom inte kanske kunna överleva lite bättre med tanke på att dom är lite "starkare"?
Eller är jag alldeles ute å cyklar?

Jag vet inte riktigt hur stor öringen är vid utsättning häruppe i Storsjön (jämtland) men jag har för mig att den är rätt stor iaf... typ några hekto. Vet dock inte hur stor dödlighet vi har på dom heller. Däremot i likhet som hos er är fisken ofta defekt i fenor och ofta är det infektioner på de fiskar som är märkt med bricka i ryggen. Iaf på dom jag fått hittila. Öppna sår på fisken ser man ofta och jag antar att det kommer redan från odligarna..
Nåja, låt oss hoppas att ALLA instanser vaknar upp och ställer lite högre krav på odlingarna framöver. Både hos er och här och i hela sverige!
Den hemska rapporten om smoltdöden kanske är ett stort avtramp för framtidens fiskevård. Vi får hoppas! By the way... glöm inte det nya hotet vi står inför: Eu... :(

/ Johnny

Anonym sa...

Hej Johnny
Nja, det tvistas om storleken (som vanligt:) också. Det kan faktiskt vara så att man sätter ut för stora smolt. Fisken lär sig äta i kassar och det är ju inte vad som väntar när den blir utsläppt i vårt innanhav.....

Johnny Storfan sa...

Tjenare Spjut!
Hm.. Nä de klart, det ligger nog en poäng i det..
Hm.. Dilemma, dilemma...
Det finns för och nackdelar med allt... klurig nöt att knäcka detta men desto viktigare att alla engagerar sig och rapporterar om de vi ser och hör- ute till sjöss och på land,och kritiskt granskar och framförallt inte accepterar att sånt här skit får förekomma.

Team Jögga sa...

Som sagt var, vi får inte tycka 300:- är mkt pengar även om insatsen som pengarna går till inte är 100& felfri!Det viktiga är att få in pengar till fisken och att succesivt åtgärda de problem som finns idag!Här där jag bor och fiskar sätter vi fisken(Gullspångslax)som 3 somrig och det verkar fungera ganska bra!!Nu är inte tillväxten lika stor här som på Vättern eller Vänern men de växer fort ändå!Alltså är fisken mellan 600-1100 gram vid i sättning!

Varför jag gjorde detta inlägg från en början var att jag tyckte det verkade vara mycket gnäll....Testa fiska någon annanstans och se vad det kostar och vad som blir gjort för de pengarna!!

Hur som en haver...skitfiske på er därute och hoppas att sportfiskarna har fått en tankeställare...

Anonym sa...

spjut vad har du fått dom uppgifterna att 85 % dör av den utsatta laxen ???

Team Jögga sa...

Kul med lite diskutioner!!Personligen tror jag inte att 85% av den utsatta laxen dör!Om det nu är så skulle jag gissa att max 50% dör av kvalite och transport "problem" och resterande står nog sportfiskarna för,dvs stoltsera på bilder,bloggar med för liten fisk samt vårdslösa avkrokningar. Skulle samtliga sportfiskare kroka av all returlax utanför båten utan att ta i fisken skulle nog mer fisk klara sig bättre!

Bara en tanke!!

Anonym sa...

vad det gäller dödlighetet på utsatt lax o öring ska man vara försiktigt att med vad man säger vist dör det fisk vid transport och vid fenklippning och övrig hantering. jag tror om fiskodlarna sköter sina kort rätt så är nog dödligheten rättså liten trots allt. som du skriver JÖGGA så tror jag oxå på att många dör vid dålig hantering vid återutsättning vid avkrokning jag försöker alldrig ta i fisken vid återutsättning .

Anonym sa...

Hej Anonym!!!

Jo jag ska förklara, under andra delen av 90-talet så fångade yrkersfisket i runda slängar 50-60 ton och sportfiskarna ca 100ton. Detta blir ungefär 150000kg lax/öring. Dessa hade en medelvikt av ca 3,5 kilo, alltså så skulle detta betyda ca 43000 st laxar/öringar. På denna tiden sattes det ut ca 300000 smolt varje år. Fisket och fångsterna från år till år varierade i lite olika utsträckning, men inte så att man såg en jätteökning eller jätteminskning. Alltså kan man ju räkna ut att om fångsterna är ganska konstanta så varken ökar eller minskar beståndet nämnvärt. av ovanstående att dömma så fiskar vi upp ca 15% av de isatta smolten. Eftersom utsättningarna minskat de senaste åren har ju även fångsterna minskat. Vad som är oroväckande är att trots att yrkesfisket minskat kraftigt så har även trollingfångsterna minskat kraftigt.

Om överlevnaden är 20% så räknas detta som bra. Detta är en procentsats som angavs i Vättern när det var som bäst för några år sedan.

Däremot av trollingtävlingarnas återfångst i Vänern de senaste åren jämfört med så skulle jag tro att vi är nere omkring 10% eller till och med därunder.... Idag får man vara nöjd om var tionde fångad utsatt lax är helt skadefri vad gäller odlingskador ála regnbåge.

Jag vet inte vad du menar med "rätts liten trots allt"?? Kan du ange en procentsats....

Det är rent sagt löjligt att jämföra dödlighet vid återutsatt fisk med dödlighet pga att fisken är odlad.

Anonym sa...

Hej Jögga

Nja, nu får du ta det lite lugnt. Under Kinnekulleträffen 2008 (där jag förövrigt deltog) fångades det på ca 150 båtar och 3 dagar fångades 483 laxar/öringar. Alltså drygt 1 fisk/båt och dag!! Då ska man veta att alla fiskar med en större skärpa än på en vanlig vardagstrollingtur. Om vi då gör ett litet överslag från de största ramperna i vänern/vecka.
Mellerud/Dalbergså/Sikhall 80
Åmål/Säffle 80
Hammarö/Grums 50
Kristinehamn/baggerud 100
Laxhall/Hällekis 100
Spiken 50

Antal trollingveckor/år: 30
Antal båtdagar blir 460*30= 13800 = 14000 fiskar


Eller:
Kinnekullträffen = en trollingvecka på vänern. då blir 30 veckor * 500 fiskar= 15000 fiskar.

På Mellerudträffen kom det upp 23 laxar/öringar på 70 båtar och två dagar.

På Åmålsträffen kom det upp 23 laxar/öringar på 35båtar och två dagar.


Dessa tävlingar tillsammans tror jag kan vara ett bra urval för att se hur mycket fisk som tas ur sjön och då kan du ju inte mena att återutsättningar är den stora boven. Återutättning på för små fiskar kanske sker i snitt 1 på 4 godkända. Du kan ju inte räkna in fisk med fettfena då de ju inte är utsatta!! Det finns undersökningar som visar att 70-80% av fiskarna (olika fiskarter) överlever en återutsättning. Hade dessutom konditionen/kvaliteten varit bättre så hade ju ändå fler överlevt....

Anonym sa...

Finns en mycket avgörande frågeställning i V-sjöarna och det är att de ingår i det fria handredskapsfisket vi har i de 5 stora sjöarna samt längs med kusterna. Om vi kräver att det ska kosta att fiska i dem kan det innebära förändringar i allt fritt fiskevatten. Tror inte kustfiskarna vill betala solidariskt med V-sjöarna.

Anonym sa...

Hej Anonym!

Vad är det som säger att man inte kan belägga trollingen med en avgift??

Team Jögga sa...

Kul att diskussionen har fortsatt!!
Spjut vad är det jag ska ta det lugnt med??
Jag vill bara uppmärksamma att fisket i V-sjöarna är kraftigt hotat och att man måste hjälpa till med ekonomiska medel om vi ska kunna ha något fiske där i framtiden!!

När det gäller dödlighet på smolten så finns det nog mkt som odlarna kan göra för att öka överlevnaden, samt att sportfiskarna tänker sig för(finns säkerligen många redan idag)och sätter tillbaka fisk under minimimåttet försiktigt!

Ha det gott och lev väl!!

Anonym sa...

Hej Jögga
Japp, du har helt rätt vad gäller ekonomiska tillskott. Men när man i vättern gör ett test och sätter den inplanterade smolten i en jättekasse och 46% av dessa dör inom några veckor utan att ha en naturlig fiende då är det riktigt dåligt.

Och vi kan ju inte tillföra ekonomsíska resurser så länge dödligheten ökar. Till slut går det ju 30-40 smolt på varje överlevare och då känns det ju verkligen meningslöst. Man ska ju inte känna att man lägger pengar till någon form av djurplågeri.

Team Jögga sa...

Som det verkar just nu så måste vi få bukt på dödligheten på smolten!!Vi ska absolut inte "gynna" djurplågeri!

Det man kan hoppas på är att sportfiskarna i samlad trupp kräver en bättre kvalite på smolten så dödligheten minskar samt att vi stödjer isättningarna (av bra smolt) så vi återigen kan få igång ett bra fiske! Det är bara att hoppas att inte länstyrelsen får för sig att lägga pengarna på rödingen framöver får du kommer laxen i skymundan och då försvinner detta roliga fiske snabbt utan utsättningar från deras sida!

Tight lines....

Anonym sa...

hej SPJUT du skriver att yrkesfiskarna tog ca 50-60 ton lax o sportfiskare ca 100 ton tja det är dom ofisiella siffrorna ja du kan nog lägga på kanske 100-200 ton på yrkesfisket. kan du förklara hur yrkesfiskare i vänern har en taxerad inkomst på ca 40-80 000 kr om året och har nya fina bilar moderna båtar stora fina villor som dom bor i . har du handlat av nån yrkesfiskare och fått nått kvitto ?? om jag ska utge mig om dödlighet i % är ju ingen som vet bara massa teorier. du ska bara veta vilka stora lekmogna öringar som fångas i storryssot på sensommaren i mariestadssjön och dom hittar ju ingenstans att leka i sjön så dom går mot en säker död eftersom dom vägrar släppa på rommen o mjölken då den ligger fritt i bukhålan så rötnar fisken ivändigt och dör långsamt . det är då öringar på 10-13 kg rensad fisk jag pratar om så där har du massa fisk so försvinner bort natuligt . och dom här uppgifterna har jag fått av PER NYBERG på sötvattenlab i örebro

Anonym sa...

Hej anonym

Ja, detta var siffror ett bra tag tillbaka. Idag tar yrkesfisket ca 16-20ton (officiellt). Alltså 4000-5000 laxar. Lägg dessa till de 15000 som vi trollare tar upp så ligger vi runt 8-9% återfångst. Det som är ytterliggare anmärkningsvärt är att 3-5kg fisken är mycket mer sällsynt idag än för bara ett par tre år sedan, vilket ytterliggare är ett tecken på att smolten INTE MÅR BRA....
Med tanke på att priset på lax är ungefär 30SEK/kg i och aborre/gös 150SEK/kg i första ledet så tror jag att dina 200-300ton lax är lite överdrivna....
Med tanke på att du är anonym och jag inte är det så är det ju lätt att uttala sig som du gör....